zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Световна конференция за птичия грип започва в Пекин



Обсъжда се създаването на донорски фонд от над 1 млрд. долара.

17 януари 2006, здраве.bg

Двудневната конференцията, която започна днес е на високо политическо ниво и се организира по инициатива на Световната банка, Европейската комисия и правителството на Китай.
В нея участват представители на Световната здравна организация, ФАО и МСЕ (Международната служба по епизоотии), министри и експерти от държави от всички части на света, представители на международни технически представителства, организации и широка общественост.
На конференцията ще бъдат обобщени резултатите от проведената в Женева през ноември 2005 г. Международна среща по проблемите на птичия грип и готовността за пандемия, както и реализацията на приетата от нея и от 60-ата Сесия на Общото събрание на ООН Резолюция за подобряване и повишаване на капацитета на световното обществено здравеопазване.
Една от основните цели на световната среща е да се мобилизира и координира финансова помощ от общността на дарителите за национална, регионална и глобална борба с птичия грип, както и за готовността за възможна пандемия от човешки грип. Ще бъде направен анализ на финансовите стъпки в борбата с разпространението на птичия грип и предотвратяването на грипна пандемия. Ще се обсъди формиране на донорски фонд от над 1 милиард долара в помощ на страните, засегнати от заболяването, и такива, които се намират в рискови зони. Във финансовата рамка ще бъдат идентифицирани механизмите и средствата за подкрепа на различните страни.
По критериите, изработени от организаторите, България е включена в групата на страните с висок риск (заедно с още 60 страни от всички континенти) поради близостта си с възникнали огнища в съседни и близки страни – Турция, Румъния, Украйна, Русия, Хърватска и др.
Предвижда се участниците в конференцията да гласуват „Пекинска декларация”. С нея те поемат ангажимент на високо политическо ниво да осигурят ефективно разработване и прилагане на национални планове за действие и да мобилизират ресурсите в своите страни, обединявайки държавните ведомства, гражданското общество и частния...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.