zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нормалното тегло е истински залог за здраве



Нормалното тегло е истински залог за здраве

Една от препоръките на специалистите е да се ограничи месото до 1/2 кг седмично.

6 ноември 2007, здраве.bg

Дори хората, които имат само няколко килограма над нормата, трябва да се стремят да отслабнат, ако искат да намалят опасността от раково заболяване, твърдят учени от Световният фонд за изследване на рака, които проведоха най-сериозния в историята на науката анализ на връзката между начина на живот и раковите заболявания.

Специалистите препоръчват особено на по-възрастните хора в никакъв случай да не напълняват, да избягват алкохола и напитките, съдържащи захар, а също така местните продукти като шунка и бекон.
“Не се тревожете, наслаждавайте се на живота, ако обичате чаша вино, изпийте го, малко количество месо също няма да ви навреди”, съветва професор Карол Сикора, специалист по раковите заболявания и член на изследователския екип.

Ключов фактор за развитието на рака са мастните наслагвания, смятат авторите на доклада: “Ракът не е присъда , а въпрос на риск и вие можете да повлияете на този риск със своето поведение”.

2/3 от раковите заболявания не са свързани с начина на живот и при тези случаи хората не могат до повлияят на развитието на болестта.
Въпреки това “повече от 3 милиона от 10-те милиона случаи на рак, диагностицирани в целия свят всяка година, могат да бъдат предотвратени”, смята професор Уайзман от Световния фонд. Той подчертава, че мастните натрупвания в тялото играят една от най-важните роли за развитието на злокачествените образувания особено в правото черво и гърдата. Ученият препоръчва да се ограничи употребата на мазно месо и продуктите от него, като се намали седмичната норма месо до 500 г.


Специалистите препоръчват да се намали и употребата на всякакъв вид алкохол, въпреки че признават, че малките дози могат да предпазват от някои видове рак.

Необходимо е също намаляване на количеството на сладки напитки и плодови сокове, съдържащи захар и подсладители.

“Всички добре знаят колко трудно се анализира потенциалната роля на условията за хранене и другите фактори на начина на живот за развитието на...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.