zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антиоксидантите могат да се борят и с мазнините



Антиоксидантите могат да се борят и с мазнините

Флавоноидите и фенолите намаляват наслоенията в мастните клетки, сочи изследване.

здраве.bg

Ползите от антиоксидантите, които се съдържат в много плодове, зеленчуци, ядки, чая и виното се включват в обмена на мастните клетки, като намаляват наслагването на мазнини в тях. “По този начин те възпрепятстват не само затлъстяването, но съответно предпазват и сърцето”, твърдят тайвански учени.

Тяхното ново изследване показва, че антиоксидантите не убиват мастните клетки и не намаляват техния брой, а ги заставят да произвеждат по-малко триглицериди, които са опасни за сърцето, като контролират нивото на ензима, който участва пряко в тяхното производство.

“Този ензим се редуцира от кумариновата киселина и рутина (вид флавоноиди)”, посочват учените, цитирани от Journal of Agricultural and Food Chemistry.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.