zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо грипът е по-опасен именно през зимата



Защо грипът е по-опасен именно през зимата

Ниските температури в комбинация със сухия въздух правят човек по-податлив, а не вирусът по-жизнен.

Грижете се особено за имунитета си, съветват специалисти.

здраве.bg

Вирусите на птичия грип са еднакво жизнени през всеки годишен сезон и не в тях трябва да се търси обяснението защо хората боледуват от грип най-вече през студените зимни месеци.

Любопитен експеримент, извършен от група учени от медицинския колеж “Маунт Сайнай” (Mount Sinai) в Ню Йорк доказва, че по-ниските съпротивителни сили на организмите, а не промени в жизнеността на грипния вирус са причина за повишената заболеваемост през зимния сезон.

Специалистите са изследвали стотици морски свинчета заразени с вируса на грипа, като всяко едно от животните е било поставено в отделна клетка, за да се избегне прекия контакт. Вирусът се е предавал само по въздуха, като температурата и влажността му са били променяни от учените в широки диапазони.

Оказва се, че при стайна температура максимална ефективност на предаване на вируса се наблюдава при относителна влажност на въздуха 20-35% както и при 65%.

При 50% влажност на въздуха предаването на вируса е съществено по-ниско, а при влажност над 80% то се прекратява напълно, показват данните.

Това явление учените обясняват с факта, че капките с вируса при такава влажност във въздуха не се задържат и остават по повърхността. Но при намаляване на температурата до 5 градуса по Целзий животните започват да се разболяват при такива показатели на влажност, които в условията на стайна температура не биха дали възможност за разпространяването на вируса.

Изследователите обясняват този ефект с намаляването на лепливостта на слузта в носа и по цялата респираторна система, вследствие на което организмът не може да се пребори в вирусите и да ги унищожава още в носоглътката, съобщава ВВС.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.