zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Медицинското ни образование вече се признава в ЕСМедицинското ни образование вече се признава в ЕС

29 октомври 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Нова директива на Европейския съюз за признаване на квалификация по медицинска професия замени от 20 октомври всички секторни разпоредби, действали досега, съобщи Министерството на здравеопазването.

Директивата регулира 14 медицински професии - лекар, лекар по дентална медицина, фармацевт, медицинска сестра - общ профил, акушерка, фелдшер, медицински лаборант, рентгенов лаборант, рехабилитатор, санитарен инспектор, ортопедичен техник, масажист, помощник-фармацевт и зъботехник. Новият документ само обединява отменените директиви и не въвежда нови условия за признаване или удостоверяване на професионалната квалификация, обясняват от министерството. Новост е възможността общата система за признаване да се приложи и за петте професии, за които беше валидно само автоматичното приравняване.

Удостоверенията за придобита квалификация по медицинска професия в България, издадени от здравното министерство до влизането в сила на новата директива, са валидни и трябва да бъдат приемани от държавите в ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария. Затова от ведомството на Радослав Гайдарски заявяват, че лекарите няма смисъл да искат преиздаване на удостоверения заради новата директива.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.