zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разширените вени: профилактиката е много по-лесна от лечението



Разширените вени: профилактиката е много по-лесна от лечението

Всяка форма на варикозна болест трябва да се лекува, дори ако ефектът е 90% козметичен и само 10% лечебен.

здраве.bg

Много по-лесно е да се предпазим от варикозното разширение на вените, отколкото да го лекуваме. И тук важи правилото за всички заболявания.

За да го постигнем, на първо място трябва да изключим от храната си всички тестени и сладки продукти, да ограничим употребата на сол, алкохол и кофеин, консерванти и месни бульони.

След това трябва да следим за достатъчното количество витамини в своя организъм.

На трето място по важност са редовните занимания със спорт (за предпочитане плуване и гимнастика), отказването от цигарите и заседналия начин на живот.

На четвърто – да носим специален трикотаж за компреси, на пето - да забравим за сауните и баните и два пъти дневно да обливаме краката си със студена вода, на шесто – да не седим с кръстосани крака и ...

Може би наистина има хора, които биха направили всичко това заради своите разширени вени, но статистиката показва, че човекът с подобен проблем обикновено си купува “крем срещу разширени вени” или вдига нависоко краката си веднага след като се прибере у дома.

Процедурите с вдигнатите крака обаче имат временен характер. Краката са вдигнати и варикозната кръв наистина преминава, но когато те се спуснат, тя отново се връща. Физическите упражнения подобрява тонуса на мускулите, което е добре за вените, но и това не е решаващ фактор. Диетите често нямат желания ефект, а специалните ластични компреси трябва да се избират от специалист.

Затова хората с предразположеност към това заболяване или тези, които вече имат проблеми с вените, се нуждаят от съвсем друга профилактика - своевременното посещение при специалист и навреме започнатото лечение. Това, което може да научите от интернет, телевизията и списанията не е достатъчно за адекватното оценяване на състоянието ви. С помощта на ултразвук специалистът ще провери вените...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.