zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравната каса ще плаща възможно най-евтините лекарства



Здравната каса ще плаща възможно най-евтините лекарства

(фото - дневник.bg)

17 октомври 2007, здраве.bg

Започва вторият етап от договарянето на лекарствата за домашно лечение, които се плащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от институцията. До него са допуснати всички 110 фармацевтични компании, които са заявили желание за участие. Те ще се борят за 1046 лекарствени продукта, като новите препарати са 265, обясниха от НЗОК.

Комисията ще започне да разглежда цените на 17 октомври. Бъдещите доставки ще бъдат спечелени от компаниите, които предлагат най-евтини лекарства. Всеки кандидат, чието първоначално ценово предложение е равно или е по-високо с не повече от 35 на сто от най-ниската предложена стойност, може да представи пред комисията в срок от три работни дни ново предложение, казаха от касата.

Според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина Националната здравноосигурителна каса е длъжна всяка година да обявява процедура за договаряне на лекарствата, които плаща напълно или частично. Това се налага и заради новия позитивен лекарствен списък, който влезе в сила през тази година. Новото договаряне започна на 13 септември и трябва да приключи до края на годината.

В момента здравната каса покрива 882 лекарства, 142 от които са напълно платени. Това договаряне дава възможност да бъде увеличен броят на медикаментите, които ще се плащат от институцията. През 2006 г. за лекарства, медицински изделия и диетични храни са изразходвани 270 млн. лв. За тази година в бюджета са предвидени 282 млн. лв. Междувременно вчера продължиха преговорите между здравната каса и лекарския съюз за Националния рамков договор за 2008 г.
Представителите на медиците заявиха, че не приемат предложения от Министерството на финансите проектобюджет на касата. Според д-р Андрей Кехайов, председател на съюза, с този бюджет няма да може да се осигури безплатно и достъпно здравеопазване на гражданите.

"Разчетите на експерти от здравната каса и лекарския съюз доказаха, че са необходими двойно повече пари - около 1.3 млрд. лв., само за болничната помощ. Кой...

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    нормативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.