zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спряха продажбата без рецепта на лекарства за лечение на простуда при децата в САЩСпряха продажбата без рецепта на лекарства за лечение на простуда при децата в САЩ

15 октомври 2007, здраве.bg

На 11 октомври повечето големи фармацевтични компании в САЩ съобщиха, че доброволно преустановяват продажбата на лекарства, предназначени за лечението на простуда при деца до 2 години, които се продават без рецепта.
Решението е взето след изказаните съмнения на много американски педиатри относно ефективността и безопасността на тези средства.

Управлението на САЩ по контрола на качеството на медикаментите и продуктите (FDA) за последните 40 години е регистрирало 54 случая на смърт при деца в резултат на приемане на средства за намаляване на температурата и 69 случая на смърт, предизвикани от употребата на лекарства за лечение на кашлица.

Компаниите съобщиха, че ще бъде прекратено безрецептурната продажба на повечето от най-популярните медикаменти от този тип.
Общият обем на продажбите на тези лекарства надвишава 300 милиона долара годишно.
В бъдеще тези лекарства ще се получават само по лекарско предписание, а в инструкциите ще бъдат посочени съответните предпазни мерки, съобщи Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    деца    любопитно    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.