zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко съвета, които винаги ще ви помогнат да заспитеНяколко съвета, които винаги ще ви помогнат да заспите

10 октомври 2007, здраве.bg

- Престанете да се тревожите! Забравете за всичките си задължения. Ако ви безпокои многото работа, която трябва да свършите на следващия ден, направете си списък и разпределете времето си, което ви е необходимо за отделните неща. Това ще ви помогне да се почувствате уверени, че ще се справите. Ако ви тревожи самият факт, че не заспивате, не пресмятайте колко часа сън ви остават. Позволете на организма си да действа спокойно в съответствие с неговите потребности - понякога той се нуждае от 8 часа сън, а понякога – от по-малко.

- Физическите натоварвания (бягане, аеробика, разходки) ще ви помогнат да заспите. Все пак избягвайте късните спортни занимания, тъй като повишеното ниво на адреналин пречи на добрия сън. Последното не важи за леката разходка преди лягане.

- Хранете се бавно, особено на вечеря. Използвайте времето за приемане на храната като време за отдих и отпускане. Избягвайте алкохола и кофеина, които влияят отрицателно на цикъла на съня.

- Преди сън почетете нещо леко, послушайте музика, вземете си душ или вана – всичко това ще ви разтовари.

- Ако имате проблеми със съня, не превръщайте спалнята в работен кабинет. Не си и помисляйте да работите там, защото ще си изработите рефлекс, че спалнята е място за работа. Опитайте се да си създадете уют и спокойствие, за да може тялото ви да се отпусне!(а)

Activia

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.