zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грипът резистентен към антивирусни лекарства2 медикамента срещу вирусни инфекции неефективни при заболяването в 91% от случаите.

16 януари 2006, здраве.bg

Американското правителство за първи път официално предупреди лекарите да не предписват два антивирусни препарата (амантадин и римантадин) заради резистентност в преобладаващото количество случаи, съобщи ABC News.
Данните са официални и бяха оповестени от Центъра за превенция и контрол на заболяванията (ЦПКЗ) на САЩ към правителството на САЩ.
Според изнесените данни грипните вируси са показали резистентност към двата медикамента в 91% от тестваните случаи – изключително голямо увеличение спрямо миналата година, когато този процент беше едва 11.
Експертите препоръчват да бъдат използвани антивирусни препарати от по-ново поколение – Тамифлу и Реленца, още повече че те действат срещу грипните вируси и от тип А и от тип В (за разлика от амантадин и римантадин, които атакуват само вирусите от първия тип).
ЦПКЗ основава заключението си на 120 теста на вирусни проби от грипен вирус H3N2. 109 от пробите са показали резистентност и към двата препарата.
Преди 2 г. процентът на резистентност е бил по-малко от 2, а миналата година – 11.
Като вероятна причина за драстичното покачване е евентуална мутация на грипния вирус или прекомерната употреба на двата медикамента в страни, където закупуването им е възможно без лекарско предписание.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.