zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Излишен ли е наистина апендиксът



Излишен ли е наистина апендиксът

Дълго битувалото в науката схващане, че апендиксът е напълно излишен, е на път да бъде оборено.

здраве.bg

Наистина ли апендиксът е атавизъм - излишен орган в тялото ни? Все пак толкова много хора живеят напълно нормален живот и след операция за отстраняване на апендикса. Хирурзи и имунолози от Медицинското училище към Университета Дюк (Duke University Medical School) твърдят, че са успели да открият функцията на този наш орган.

От десетилетия апендиксът се смята от медицината за излишен, защото не изпълнявал никакви функции. Това е причината при определени обстоятелства той да бъде премахван – рутинна вече операция, след която пациентите продължават да живеят нормално.

Характерно за апендиксът е, че възпалението в него (апендицит) се развива бързо и има животозастрашаващ характер, ако органът не бъде навреме премахнат.

Според групата американски учени, публикували резултатите от своето изследване в онлайн изданието Journal of Theoretical Biology, функцията на апендикса е свързана с множеството бактерии, живеещи в човешкия организъм, повечето полезни за здравето: “При определени обстоятелства бактериалната флора в тялото умира или е с нарушени функции.

Заболявания като холера и дизентерия могат да предизвикат такова състояние. Мястото, на което е разположен апендиксът – точно под пътя на храната, показва, че той може да “включи” отново храносмилателната система в случай на заплаха”.
Специалистите смятат, че този човешки орган е своеобразно убежище за добрите бактерии, а едновременно с това и “фабрика” за възпроизводството им.

Учени, несвързани с новата теория, я определят като “логически правилна и нелишена от смисъл” и потвърждават твърдението на групата изследователи, че е много вероятно в по-слабо развитите страни, където холерата все още се среща, апендиксът и в момента да изпълнява активно своите функции, като намалява смъртността в резултат на заболяването.

“Съвсем логично изглежда след време да установим, че и сливиците не са излишни”, смята един от ръководителите...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.