zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжете трябва да се преглеждат по-често за урологични проблеми



Мъжете трябва да се преглеждат по-често за урологични проблеми

Тестостеронният дефицит може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, диабет и неправилна обмяна на веществата.

3 октомври 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Около една трета от мъжете над 45 години имат проблеми със секса, но само 5% от тях се обръщат за помощ към лекар. Това съобщи във вторник ендокринологът доц. Филип Куманов. Причината е в намаленото ниво на тестостерона, който е отговорен за либидото и сексуалните възможности.

Специалистът уточни, че през последните години в България не са правени такива проучвания и медиците се ръководят от международните данни. Той припомни, че личните лекари са задължени да препратят пациентите, които са на възраст над 40 години към специалист, за да може проблемът да се установи навреме и да се лекува успешно.

Хормонът намалява всяка година с около 1% и това влошава здравето и качеството на живот на мъжете. По-често са засегнати хората на ръководни функции, които са подложени на повече стресови ситуации. Симптомите са намалено желание за секс, проблеми с ерекцията, намалена физическа сила и увеличаване на мастната тъкан. Мъжете се чувстват потиснати, без тонус, стават раздразнителни и напрегнати.

Тестостеронният дефицит може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, диабет и неправилна обмяна на веществата. Затова експертите препоръчват да се въведе задължителен преглед при уролог или андролог поне веднъж годишно и ако се установи проблем, да се прибегне към лечение. В България вече се предлага заместителна терапия, която компенсира хормоналната недостатъчност. Инжекциите се поставят веднъж на три месеца и възстановяват изцяло нивото на тестостерона. Използват се до дълбока старост, но противопоказание е ракът на простатата, поясни Куманов.

Темата за еректилната дисфункция (невъзможността на мъжете да осъществят полов акт) е дискутирана по време на Петия световен конгрес по мъжко здраве във Виена. Отчетена беше тенденция за намаляване на мъжките хормони във все по-ранна възраст, поясни доц. Куманов. Според него тя е изразена по-ясно сред мъжете с наднормено тегло, които водят заседнал живот.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.