zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кога наистина сливиците трябва да се отстранят



Кога наистина сливиците трябва да се отстранят

здраве.bg

Днес медицината е категорична, че в човешкия организъм няма нищо излишно. Това се отнася и за апендикса и сливиците.

След 12-годишна възраст сливиците намаляват своите размери, а с навършването на 20-години те напълно атрофират, тъй като порасналият организъм вече не се нуждае от допълнителна защита от инфекции.

Но понякога при децата сливиците се разрастват и образуват аденоиди, които някои специалисти се опитват да лекуват, а други – отстраняват.

Според отоларинголозите хроничният възпалителен процес в сливиците е опасен с това, че той често преминава в другите органи и поразява съдовете, сърцето, бъбреците. Разрасналите се и възпалени сливици създават проблеми със слуха, дишането, може да пострада и дикцията. Още по-опасно за организма е когато аденоидите предизвикват нарушения в кръвообращението на черепната кухина, нощно напикаване или бронхиална астма. В тези случаи сливиците задължително трябва да се отстранят.

Аденоидите понякога се смятат погрешно за детска болест, която може да изчезне с възрастта. Но дотогава детето може да се промени така, че да стане неузнаваемо, т.е. да се формира т.нар. аденоиден тип лице, характеризиращо се с тесен череп и постоянно полуотворена уста. Горните зъби растат неправилно, долната челюст е издадена напред, а говоренето е “през нос”.

Погрешно много родители смятат, че при наличието на лекарства за лечението на ангина, те могат да не търсят лекарска помощ. Но ангините са различни и всеки организъм ги прекарва по различен начин, затова не може да се каже, че има стандартни лекарства за лечението на това заболяване. Освен това ангината често се съпровожда с дифтерия, скарлатина, заболявания на кръвта (мононуклеоза, агранулоцитоза ), сифилис, коремен тиф и други. Затова лекарската намеса е задължителна.

При умерено увеличаване на сливиците, което не предизвиква патология от страна на другите органи, се препоръчва комплексно консервативно лечение: противовъзпалителни капки, имуностимулатори, витамини...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.