zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ракът ще убива по 17 милиона души годишно през 2030 г.Ракът ще убива по 17 милиона души годишно през 2030 г.

26 септември 2007, здраве.bg

Към момента тази цифра е 7 милиона, сочи доклад на ООН
Ако сегашната тенденция се запази и по някаква причина нещата не се променят, смъртните случаи в резултат на раково заболяване през 2030 ще достигнат 17 милиона. Това показва доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.
Една от причините за увеличението е нарастващата средна възраст на населението на Земята. Това е в комбинация с увеличаването на тютюнопушенето и употребата на алкохол в развиващите се страни и ниското ниво на здравните грижи там, твърди пред Европейската конференция по ракови заболявания Питър Бойл, директор на Международната агенция за изследване на рака (International Agency for Cancer Research).
Представителите на ООН са особено обезпокоени от факта, че години наред ракът бе смятан за проблем най-вече на силно развитите държави. Тази тенденция обаче вече се променя.
“От сегашните 7 милиона годишно, броят на смъртните случаи в резултат на рак през 2030 г. ще достигне 17 милиона, а още 75 милиона ще живеят със същата диагноза”, посочва Бойл.
Той посочва Европа като пример за това какъв успех може все пак да бъде постигнат в борбата с раковите заболявания. На Стария континент смъртните случаи непрекъснато намаляват и вече са с 10% под очакваното. През 2000-та година в Европа от рак са починали малко под 1 милион души.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.