zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3/4 от хората само си внушават, че са с непоносимост към някои храни3/4 от хората само си внушават, че са с непоносимост към някои храни

Най-често хората смятат, че имат непоносимост към грейпфрута и някои морски деликатеси.

19 септември 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


По-малко от 1/4 от хората, които смятат, че имат т.нар. хранителна нетолерантност, наистина страдат от нея, показват резултатите от британско изследване.
От анкетираните над 1500 души 40% са заявили, че според самите тях те имат непоносимост към някои видове храни, като най-често са посочвани грейпфрутите и някои по-екзотични видове морски деликатеси.
Проявите на хранителна нетолерантност не са така остри като хранителните алергии, при които в много случаи се наблюдават сериозни проблеми в дишането. Въпреки това при непоносимост на организма към някоя храна могат да се появят хрема и болки в ставите.
“Оказва се, че в твърда много случаи това, което хората отдават на тяхната непоносимост към храни, се дължи на съвсем други здравословни проблеми и ние бихме препоръчали винаги да се търси консултация със специалист”, посочват учените, цитирани от ВВС.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.