zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болките във вратаБолките във врата

Болката във врата може да се дължи както на неправилна поза, така и на сериозно заболяване.

здраве.bg

Болката във врага се среща с еднаква честота както при жените, така и при мъжете, като, за съжаление, броят на хората с това оплакване нараства постоянно.

Тази болка не е нетипична и за детската възраст, макар да е по-рядка. Това е свързано с неблагоприятната обстановка на обкръжаващата среда, увеличаването на заседналия начин на живот, влиянието на наследствеността.

Болката в шията може да бъде и симптом за възникването на сериозно заболяване, каквото е шийната остеохондроза.

Болките в областта на врата се срещат на всякаква възраст независимо от пола. Ако те са твърде чести, главните причини са наченките или наличието на остеохондроза и остеоартроза на гръбначния отдел, а източниците на болка са междугръбначните стави и дискове, сухожилията на гръбнака и мускулите на гърба.

Силната болка във врата и ръката може да бъде предизвикана от шийна остеохондроза - последствие от травма на шийния гръбначен отдел, злокачествени образувания на шийния отдел на гърба, мозъка и гръбнака (в някои случаи метастази на рака на гръбнака) и гръбначни аномалии.

Болката във врата или ограничаването на подвижността в тази зона могат да възникнат и в резултат на прекомерно мускулно напрежение, преохлаждане (най-често при пребиваване на течение), сън в неудобно положение или голямо физическо натоварване. Болката може да премине самостоятелно след един ден, но ако не намалее, а се засилва, трябва да се обърнете към терапевт.

Болката в шията се появява и при продължително държане на главата в неудобно положение. Независимо от начина на живот, можете да се избавите от тази болка, като се откажете от лошите навици. Започнете всеки ден да правите упражнения за шията и организирайте правилно работното си място.

При промени в шийния и гръдния отдел са характерни силни болки в тилната част на врата, които слизат надолу и нерядко преминават и в болки...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.