zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И алергията може да е причина за честите простудиИ алергията може да е причина за честите простуди

здраве.bg

За есенния период са характерни изострянията на бронхиалната астма. Особено при децата първият пристъп на болестта най-често става още през септември – октомври.

Според съвременната статистика, 50% от често боледуващите деца всъщност страдат от алергия, който не е установена. Затова, ако детето ви е с постоянни настинки, желателно е то да бъде изследвано за алергия. За тази цел се прави кръвен анализ за имуноглобулин Е (който показва общата алергична белтъчина в кръвта) и кожни проби, за да се разкрие реакцията към различни фактори на външната среда - домашен прах, животни и др.

Най-честата основна грешка на родителите на такива деца е, че не се опитват сами да им поставят диагнозата и да ги лекуват самостоятелно, без консултация с лекар. В резултат на това се нарушават много процеси в организма. И когато накрая детето все пак стигне алерголог, оказва се, че картината на заболяването е променена и е много трудно да се определи първопричината.

Втората честа грешка е приемането на съдостесняващи средства. Повечето хора с алергия имат чувствителност не само към цветния прашец, но и към домашния прах. Затова пристъпите на кихане, кашлица и хрема ги преследват не сезонно, а целогодишно.

Вместо да се лекуват, някои се опитват да се приспособят и, за да се справят с постоянно запушения нос, постоянно използват съдостесняващи капки. Доказано е, че тяхната употреба 3-4 пъти дневно в продължение на една година предизвиква пареза на съдовете на носа и необратими нарушения на лигавицата.

Друга сериозна грешка е пропускането на първите сигнали на астмата. Децата до 3 години често страдат от алергични дерматити. След тази възраст към състоянието могат да се прибавят ринити и дихателна реакция на алергените. В тези случаи вероятността от развитието на бронхиална астма е много голяма.

За правилното лечение е необходимо на първо място да се постави точна диагноза, включително да се определи на какви именно алергени реагира организмът. След анализиране на резултатите...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.