zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Географията на заболяванията се променя



Географията на заболяванията се променя

Болестите днес се разпространяват по-бързо и на нови места

13 септември 2007, здраве.bg

В европейските страни все по-често се разпространява например вирусният хепатит Е. В Италия се появиха първите случаи на заблявания от рядък вид тропическа треска и на туристите и бременните жени вече официално се препоръчва да се въздържат от пътуване в северната част на страната.
В Европа са регистрирани случаи на заразяване от заболявания, неизвестни преди за европейците, съобщава списание Nature.
Във Великобритания, Унгария, Германия, Холандия, Испания, Италия и Франция е открит вирусът на хепатит Е, за чиято опастност повечето хора дори не подозират.
Наскоро министерството на здравеопазването на Италия потвърди наличието на 160 пациенти, на които е поставена диагнозата “чукунгунска треска”. Всички заразени живеят в района на Равена в Северна Италия. Лекарите констатираха смъртта на един от пациентите – 83-годишен мъж без сериозни заболявания освен треската.
Вирусът на хепатит Е поразява черния дроб и се предава от животните на човека по фекално-орален път (например при недостатъчно почистване на хранителните продукти). Човек може да се зарази и по кръвен път или чрез инфектирана вода. Заболяването води до крайно тежки последствия най-вече при бременните жени. В 20% от случаите хепатит Е става причина за смърт, а в над 30% - за смърт на плода или спонтанен аборт.
Вирусолозите от Световната здравна организация (СЗО) в доклада си “ По-безопасно бъдеще”, публикуван през август, заявиха, че инфекциозните заболявания се разпространяват по-бързо, отколкото преди, а това може да доведе до непредвидими последици и глобални епидемии.
Според техните данни, от 70-те години на миналия век до днес в света са регистрирани повече от 39 нови инфекциозни заболявания, а само за последните 5 години – повече от 1100 огнища на холера, полиомиелит и птичи грип.
Повече от 60% от 1400 съвременни инфекциозни заболявания поразяват както животните, така и човека, а част от тях могат да мутират и да променят съществено своите характеристики.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.