zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сърдечните операции са по-опасни за женитеСърдечните операции са по-опасни за жените

11 септември 2007, здраве.bg

Подходът при лечението на сърдечно-съдовите заболявания при двата пола трябва да бъде различно. Това е мнението, изказано в доклад на тазгодишната среща на Европейското кардиологично дружество във Виена.
Кардиологът от Университетската болница в шведския град Линчепинг Ева Сван отбелязва, че статистиката показва по-висока смъртност сред жените, отколкото сред мъжете, след прекарана сърдечна операция.
Учените все още не са единодушни относно причините за тази разлика. Според някои тя може да се дължи на по-малкия размер на сърцето и кръвоносните съдове при жените, което затруднява манипулациите в тях и увеличава риска от усложнения.
Друга група специалисти смятат, че влияние върху повишения риск имат женските полови хормони, докато трета група го отдават на факта, че при жените сърдечно-съдовите заболявания се развиват с около десет години по-късно отколкото при мъжете.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    55+    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.