zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Често за стомашните проблеми е виновен стресътЧесто за стомашните проблеми е виновен стресът

10 септември 2007, здраве.bg

Стомашно-чревните разстройства са сред най-често срещаните състояния. Доста често да се определи конкретната причина за тях е невъзможно дори за специалистите.
Според британски учени, цитирани от ВВС, в много случаи проблемите със стомаха и червата се дължат не на нещо друго, а на стреса.
Мозъкът на човека е свързан със стомаха и черния дроб с повече от 100 милиона нервни клетки. Затова и при възникването на психологическо натоварване то веднага се отразява не само на мозъка, но и на стомашно-чревния тракт. При такова състояние тя или ускорява или забавя работата си.
Това е например причината преди голямо психическо натоварване човек да изпитва спазми, напрежение в стомаха или дори стомашно разстройство. Затова те невинаги са показател за сериозен здравословен проблем.
За да не се превърнат в хронично състояние на стомашно-чревната система и за да се защити организма като цяло от разрушителното действие на стреса британските специалисти препоръчват редовното физическо натоварване, употребата на достатъчно течности – не по-малко от 1,5 литра на ден и намаляване на алкохола и цигарите.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.