zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Играчките от латекс са вредни за децата12 януари 2006, здраве.bg

Десетилетия играчките за най-малките деца се правеха от латекс – естествен материал, получават чрез обработка на каучук.
В днешно време учените вече са убедени – тези играчки могат да бъдат вредни, защото естествен може да се разбира и като алергичен.
В латекса, от който се правят играчките се съдържат на 200 вида белтъци. Много от тях могат да доведат до алергични реакции.
За първи път за алергия към латекса се заговори през 80-те г. на 20 в. Бяха публикувани данни, че до 60% от децата могат да покажат свръхчувствителност към латекса.
За този вид алергия са типични както кожни симптоми, така и прояви на респираторна алергия – кихане, запушване на носа, сълзи.
При повечето деца, развили алергия към латекса, се забелязва и непоносимост към цитрусови и екзотични плодове, включително киви и банани, както и към по-широко използвани продукти – картофи, домати, моркови.
Много от големите фирми-производителки на играчки вече вземат мерки за промяна в производството. Така например английската Авент, чиито продукти се продават и в България, обяви, че от този месец прекратява производството на латексови играчки и ги заменя със силиконови.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    деца    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.