zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сърдечните заболявания и диабетът са пряко свързани



Сърдечните заболявания и диабетът са пряко свързани

31 август 2007, здраве.bg

При пациентите, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, рязко се увеличава и броят на тези, които развиват диабет, показват резултатите от изследване на южноафрикански учени. Съществува и обратна връзка – при диабетиците се увеличава риска от сърдечни заболявания.
Специалистите от Университета на Кейптаун са обработили данните от над 8000 души, които имат сърдечно-съдово заболяване и са установили, че рискът от развитие на диабет нараства до 4 пъти, в сравнение с останалите хора, а вероятността от увеличаване нивото на кръвната захар нараства над 15 пъти.
До 3 години и половина след появата на сърдечното заболяване, се констатира наличие и на диабет при всеки трети, като след още няколко години, процентът на страдащите от диабет достига 62.
Като фактори, които също способстват появата на диабет, учените отбелязват още прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето, неправилното хранене и развитието на наднормено тегло, съобщата АМИ-ТАСС.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    55+    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.