zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умеем ли всъщност да почиваме



Умеем ли всъщност да почиваме

здраве.bg

Особено когато се върне от отпуск, човек често се пита не е ли можел да си почине и по-добре. Това обаче е само едната страна на нещата, защото умението да даваме почивка на организма си през почивните дни е определящо за способността ни през останалото време да работим ефективно. Съвсем неслучайно почивката е много важна част от способността да се възстановяваме – след тежкат работна седмица и дори след прекарано заболяване.

Най-добрата форма на отдих за повечето хора е да отидат сред природата – чистият въздух през всеки годишен сезон зарежда с енергия, сваля напрежението и въстановява душевното равновесие.
Животът на съвременния човек е комбинация от постоянен стрес и пренатоварване – умствено, психическо, физиологично. Мисълта за един не дотам добре прекаран отпуск само допринася за тяхното увеличаване.

Ето няколко “златни правила”, с които е добре всеки да се съобразява:

• Резкият преход от напрегната работа към почивка води и до рязко отслабване на имунната система. Организмът има способността да се приспособява към ритъма ви на живот, но за това му е необходимо време.

• Всяко пътуване е стрес за тялото и го напряга още повече. Преместването от едно място на друго води до необходимост организмът да свиква с нови условия. Дори този процес да минава незабележимо, той е налице и оказва своето влияние на жизнения тонус. Неслучайно повечето хора, връщайки се у дома от отпуск, се чувстват “като на чуждо място”.

Освен всичко това човек рядко се замисля, че организмът се е формирал в резултат от взаимодействие със заобикалящата го среда. Всички негови функции са органично вписани в това, което го заобикаля.

Най-често човек усеща непосредствено влиянието на:
• Резките промени в атмосферното налягане;
• Смяната на часовите пояси;
• Ултравиолетовия фон;
• Температурата и влажността – по естествения механизъм на терморегулация на организма се стига до увеличаване на натоварването върху сърдечно-съдовата система поради сгъстяване на кръвта...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.