zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От септември почват да работят първите елекронни здравни карти у насОт септември почват да работят първите елекронни здравни карти у нас

Електронните здравни карти в САЩ отдавна са реалност. Европа все още изостава в това отношение.

23 август 2007, news.bg
още новини от news.bg


В рамките на следващия месец 1000 жители на град Сливница и с. Алдомировци, предимно хронично болни, ще получат своите електронни здравни карти, съобщават от Министерство на здравеопазването.
Разработването на електронните здравни карти е в изпълнение на пилотен проект на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, който се реализира от водещите в тази област компании ICW, Cisco и Контракс.
Електронните здравни карти имат чип с микропроцесор, на който са записани данните на пациента, номер на картата и сертификат за сигурност (подобие на електронния подпис).
Чрез картите автоматично ще се проверява здравноосигурителният статус на пациента и принадлежността му към списъка на лекуващия лекар. Ще се съхранява и информация за електронните рецепти, с които ще се предписват лекарствата, заплащани напълно или частично от НЗОК.
В момента системата все още се тества, уточняват от министреството. През септември ще започне действителното използване на картите и ще стартира на практика издаването на първите за България електронни рецепти.
Чрез тях НЗОК ще може автоматизирано да прави справки за отпуснатите медикаменти и изразходваните за тях средства, както и за заболеваемостта сред обхванатите пациенти.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.