zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да избираме подходяща четка за зъбиКак да избираме подходяща четка за зъби

(фото: sxc.hu)

здраве.bg

... с течаща вода, защото в противен случай в нея остават паста за зъби, частици от храна и бактерии. Ако четката не бъде почистена, при следващата й употреба, всички натрупали се вредни микроорганизми ще попаднат отново в устата.

- Подсушавайте четката, доколкото е възможно. Влагата по нея създава благоприятна среда за развитие на бактерии, а и я деформира.

- Независимо какви грижи полагате за своята четка, сменяйте я на 2-3 месеца. За съжаление статистиката показва, че мъжете сменят четките си средно един път в годината, а жените – на 6 месеца.

Електрическите четки имат някои предимства. Не може обаче всички те да бъдат наречени съществени. Наистина електрическата четка автоматично прави онези кръгови движения, които иначе човек трябва да извършва на ръка. По-важни предимства всъщност са наличието в някои модели на сигнализатори за това, че зъбите и венците вече са почистени достатъчно (т.е. избягва се прекомерното им третиране и опасността от това) и че натискът върху почистваната повърхност е прекалено голям (това е опасно особено за венците и другите меки части).

Електрическа четка се препоръчва само за хората, които в резултат на някаква патология или заради напредване на възрастта, не могат да извършват характерните за почистването на устната кухина движения.

Децата, които тепърва придобиват хигиенни навици, трябва да използват обикновена четка – само чрез нея те ще усвоят техниката на почистване.(а)

повече за устната хигиена
и няколко истини за пастите за зъби

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    деца    хигиена    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.