zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пастите за зъби: какво да търсим между рекламните триковеПастите за зъби: какво да търсим между рекламните трикове

При всяка паста за зъби от изключително значение е изборът и дозирането на активните съставки.

здраве.bg

Няма съмнение, че поддържането на здрави зъби и здрава устна кухина е много важно. Всеки ден от различните медии ни "атакуват" реклами за различни пасти: хигиенни, избелващи, лечебно-профилактични.

Пастите за зъби, разбира се, могат да са и скъпи, и евтини. За това обаче е определяща причина не са разликите в качеството им. Стоматолозите в рекламите звучат наистина убедително, цените дори на скъпите пасти са приемливи, особено като се вземат предвид възможните последици от лошата зъбна хигиена, но в крайна сметка не цената, а съдържанието на една паста за зъби определя доколко тя би свършила работа.

Един от най-често акцентираните плюсове е свойството да се премахват налепите по зъбите. Но с какво? Производителите използват за тази цел много често калциев карбонат, т.е. креда, а тя е груб абразив, който надрасква зъбния емайл и изтрива шийката на зъба. Като правило (но не универсално!) колкото по-евтина е пастата, толкова по-едра е кредата. Още по-лошо е когато пастата съдържа алуминиев окис (в някои страни тази съставка вече е забранена). Ако искате да сте сигурни в безвредния ефект на вашата паста да премахва полипите, търсете дали тя съдържа нискоабразивния кремниев диоксид (silica).

Втората популярна рекламна хитрост е пастата с антибактериални добавки. Преди всичко това е триклозан - химикал, който унищожава микроорганизмите в устната кухина. Но заедно с това той има свойството да вреди и на полезната за организма микрофлора. Освен това бактериите умеят бързо да се приспособяват към триклозана. Някои производители включват в пастата антибактериални вещества като метронидазол и хлорхексидин. Последните изследвания обаче показват, че те носят колкото полза, толкова и вреда и специалистите вече препоръчват да не бъдат използвани при производството на пасти за зъби.

Третият факт, на който наблягат производителите, е обилната пяна, която е способна да прави пастата. В повечето пасти за тази цел се използва натриев лаурилсулфат (SLS)....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хигиена    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.