zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пастите за зъби: какво да търсим между рекламните трикове



Пастите за зъби: какво да търсим между рекламните трикове

При всяка паста за зъби от изключително значение е изборът и дозирането на активните съставки.

здраве.bg

... Ново изследване на американски учени показва, че това вещество дори в много малки количества е способно да доведе до сериозни увреждания на обиче и дори до катаракта (перде).

Важна съставна част на пастата за зъби е и калцият. Според рекламните послания едва ли не става ясно, че не е необходимо да ядем храни, съдържащи калций, трябва само да използваме подобна паста за зъби с калций. Но всъщност калциевият карбонат (който се използва при производството на пасти за зъби) е неразтворим, т.е. той не може да способства за минерализацията на зъбите. Тази функция изпълнява флуорът.

90% от всички пасти съдържат флуор. Но в различните пасти концентрацията на флуор съществено се различава, а също така използваните съединения на флуора са различни, т.е. има и активни, но има и плацебо. Най-активното и ефективно в това отношение съединение на флуора е аминофторидът, който създава стабилен защитен слой за зъбния емайл, но често липсва дори в популярните марки пасти за зъби. По-често се използва по-скъпият монофторфосфат (Colgate, Aquafresh) или натриев фторид (Blend-a-Med), които обаче образуват по-лесно отмиващ се защитен слой.
Флуорът изобщо не е съвместим с евтините абразиви като калциевия карбонат, защото тогава няма никаква полза от него.

В пастите, предназначени за чувствителни зъби, често се използва оловен фторид, а като страничен ефект често се наблюдава оцветяване на зъбите и пломбите в жълто-кафяв цвят.

Потребността на възрастен човек от флуор е 2-3 мг/денонощие. 1/3 от необходимото му количество флуор човек получава чрез храната, а 2/3 – от водата. Природни източници на флуор са рибата, ябълките и чаят.

Флуорът влияе и на обмяната на мазнините и въглехидратите, участва във формирането на зъбите и костите, но не трябва да се забравя, че самият флуор е вещество от втора класа опасност (“фторос” в превод от гръцки означава “разрушаващ”, а газообразният F2 е смъртоносен за човека).

Излишъкът на флуор в организма предизвиква дебалансиране...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хигиена    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.