zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За микровълновата печка и здравословното хранене



За микровълновата печка и здравословното хранене

Хранителните качества на храните се запазват най-добре при готвене на пара.

или как микровълновите уреди унищожават здравословните качества на храните.

здраве.bg

Здравословното хранене означава не просто избор на полезни продукти, но и правилен начин за тяхното приготвяне. А, оказва се, микровълновите печки и другите уреди, ползващи тази технология, нямат много общо със здравословното хранене

Особено чувстителни към някои видове обработка за плодовете и зеленчуците, показва британско изследване. Така например ако варите броколи в продължение на 10 минути съдържанието в него на глюкозинолати намалява с 40%.

Глюкозинолатите са вещества, които след постъпването им в организма на човека, образуват съединения (изотиоцианати), които според много изследвания имат противораково действие.

Приготвянето на храна чрез микровълнови уреди се среща все по-често, но единствената причина за това е, че времето за приготвяне се съкращава. В замяна на това обаче се губят много от здравословните качества на храните, твърдят британски учени от Медицинското училище в Уоруик, цитирани от БиБиСи.

“В преобладаващото количество от случаите обработката на продукти чрез микровълни води до загуба на до 97% от първоначалното им съдържание на хранителни вещества”, показват резултатите от изследването.

Специалистите препоръчват особено когато се приготвят ястия от зеленчуци и плодове, да се предпочита обработката им (и то възможно най-кратка) на пара, защото така се губят средно 11% от хранителните им качества.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.