zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 мита за депресията и нейното лечение



7 мита за депресията и нейното лечение

здраве.bg

Въпреки значителния напредък на медицината в изследването на различните психични заболявания, за депресията все още се знае недостатъчно. Поради това много от представите за нея са изопачени, а много от твърденията, които битуват сред хората, не са нищо повече от това, което на обикновен език наричаме митове.

1 мит: Депресията не е заболяване и не трябва да се лекува.

Съществува разпространеното мнение, че депресията не е болест, а просто е състояние или дори каприз, когато човек дава воля на своето лошо настроение.

Това не е вярно. Депресията е сериозно заболяване, при което, макар и в редки случаи, е възможен и летален изход. С леката форма на депресия човек може да се справи и сам, но в тежките случаи, когато тя продължава с години, засилва се и прераства в нещо още по-тежко (напр. маниакално-депресивната психоза) е задължителна лекарската помощ.

Човекът в депресия не е в състояние да оцени своето състояние. Приятелите и роднините не могат да му помогнат и затова той трябва да бъде лекуван от специалист.

2 мит: Ако страдаш от депресия, значи мястото ти е в психиатрията.

Депресията, както и всички останали психични заболявания дълго са смятани за позорни и срамни. Понякога това мнение все още битува сред хората, макар и в далеч по-малка степен.

Първо, депресията не е позорно заболяване и за нея не може да бъде винен страдащия. Второ, хоспитализирането става в специални центрове, които приличат повече на санаториуми и трето - на отчет в психодиспансер се водят само тези, които имат неколкократни опити за самоубийство.

3 мит: Депресията е завинаги.

Съвсеме не е задължително. При адекватно лечение на депресивен епизод, заболяването може да изчезне завинаги.

4 мит: Антидепресантите са опасни за здравето.

Това не е мит. Всеки специалист би потвърдил, че едва ли има лекарство без странични действия. Дори при съвременните препарати, предназначени за борба с депресията, могат да се наблюдават такива. Неслучайно...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.