zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антираковите свойства на доматите са спорни



Антираковите свойства на доматите са спорни

Мненията на специалистите се разминават дали и доколко доматите намаляват риска от някои видове рак.

25 юли 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Твърденията за способността на ликопена, който придава червения цвят на доматите, да намалява риска от онкологични заболявания, са в много отношения необосновани от научни доказателства, смятат експерти от Американската агенция по лекарствата (FDA).
Наличието на противоракови свойства в пресните домати с много условности може да се признае само за четири онкологични заболявания, твърдят те.
През 2005 г. обединението на американските производители на домати, продуктите на тяхната преработка и хранителните добавки на тяхна основа се обърна към FDA с молба за официално разрешение за използването на данните за лечебните свойства на своята продукция в рекламните си кампании.
FDA разреши използването на данните за профилактичното действие на доматите, но само за четири вида онкологични заболявания: рак на простатата, яйчниците, стомаха и задстомашната жлеза. Подробният отчет на FDA по този въпрос е публикуван в новия брой на Journal of the National Cancer Institute.
Специалистите от Агенцията са разгледали данните от 145 научни изследвания, посветени на влиянието на доматите и по-специално на ликопена върху риска от рак. 81 изследвания, посветени на биологичните добавки с ликопен, са били изключени поради липса на научни критерии. От останалите 64 изследвания, подложени на специален анализ, са били отсети 25. Именно на тяхната основа учените стигат до извода, че доматите намаляват риска само при посочените четири вида онкологични заболявания.
Не всички специалисти са съгласни и с изводите на FDA. Според Едуард Джованучи (Edward Giovannucci), слабата връзка между риска от рак на простатата и употребата на домати, открита през последните години, е свързана с усъвършенстването на диагностичните методи на това заболяване. Според него изследователите трябва да оценяват влиянието на ликопена не върху броя на диагностицираните форми на рак, а върху тяхната агресивност и показателите за смъртност при болните.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.