zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха ранни симптоми на менингитаСтудени ръце, силни болки в краката и бледа кожа могат да са сигнали за бактериален менингит.

11 януари 2006, здраве.bg

Експерти от Оксфорд направиха изследване, за да се опитат да открият ранни симптоми на опасното заболяване, преди да се появят характерните за него обриви (виж снимката).
В резултат от наблюдения си те установиха, че познатите досега и типични за менингита признаци – главоболие, болки във врата, свръхчувствителност към светлина, периодично губене на съзнание и обриви по кожата – се появяват между 13-ия и 22-ия час след заболяването на организма.
За сметка на това други фактори като студенина в ръцете - силни болки в краката и бледа кожа – се проявяват още на 8-ия час при 72% от заразените.
Според британските учени това ще даде възможност на специалистите да поставят правилна диагноза доста по-рано и то при заболяване, при което всеки час е от голямо значение за оцеляването на пациента.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.