zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Корупцията в здравеопазването бързо расте, показва проучванеКорупцията в здравеопазването бързо расте, показва проучване

Броят на хората, които плащат допълнително на лекарите, се е удвоил за последните 5 г.

40% от българите се оплакват, че плащат отгоре, за да получат обслужване.

24 юли 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Двойно се е увеличила корупцията в здравеопазването през последните 5 години, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Докато през 2002 г. само 20% от анкетираните са поставили здравните услуги сред тези с най-голяма корупция, през 2007 г. вече 40 на сто се оплакват от нерегламентирани плащания в сектора.
Този резултат поставя здравеопазването на трето място след митниците и съдебната система. Близо две трети от българите смятат, че почти всички или повечето лекари са замесени в корупционни практики, съобщи ЦИД. По този показател докторите се нареждат веднага след митничарите и полицаите, изпреварвайки данъчните служители, политическия елит, министрите и кметовете. Според индикаторът "личен опит" обаче лекарите оглавяват класацията, като за последните 5 години са се изкачили от четвърто на първо място.
Още по-показателен за съществуването на корупционни практики в здравеопазването е "погледът отвътре", т. е. анкетите сред лекарите, посочват от ЦИД. Около 2/3 от интервюираните медици потвърждават взимането на подкупи като според тях пари се искат най-често в родилните отделения (71%), за операция (68%), за оказване на грижи на болните (хранене, обличане), както и под формата на дарение при постъпване в болница (54.5%).
Здравеопазването e един от секторите, в които структурните реформи са в застой и това е основната причина за високите нива на нерегламентирани плащания, смятат от ЦИД.


 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.