zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Корупцията в здравеопазването бързо расте, показва проучванеКорупцията в здравеопазването бързо расте, показва проучване

Броят на хората, които плащат допълнително на лекарите, се е удвоил за последните 5 г.

40% от българите се оплакват, че плащат отгоре, за да получат обслужване.

24 юли 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Двойно се е увеличила корупцията в здравеопазването през последните 5 години, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Докато през 2002 г. само 20% от анкетираните са поставили здравните услуги сред тези с най-голяма корупция, през 2007 г. вече 40 на сто се оплакват от нерегламентирани плащания в сектора.
Този резултат поставя здравеопазването на трето място след митниците и съдебната система. Близо две трети от българите смятат, че почти всички или повечето лекари са замесени в корупционни практики, съобщи ЦИД. По този показател докторите се нареждат веднага след митничарите и полицаите, изпреварвайки данъчните служители, политическия елит, министрите и кметовете. Според индикаторът "личен опит" обаче лекарите оглавяват класацията, като за последните 5 години са се изкачили от четвърто на първо място.
Още по-показателен за съществуването на корупционни практики в здравеопазването е "погледът отвътре", т. е. анкетите сред лекарите, посочват от ЦИД. Около 2/3 от интервюираните медици потвърждават взимането на подкупи като според тях пари се искат най-често в родилните отделения (71%), за операция (68%), за оказване на грижи на болните (хранене, обличане), както и под формата на дарение при постъпване в болница (54.5%).
Здравеопазването e един от секторите, в които структурните реформи са в застой и това е основната причина за високите нива на нерегламентирани плащания, смятат от ЦИД.


 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.