zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В 95% от случаите датата на раждане не съвпада с прогнозираната



В 95% от случаите датата на раждане не съвпада с прогнозираната

здраве.bg

Формулата, по която в момента се определя на коя дата следва да роди бременната жена, не е сложна. Но точна ли е?

Отговорът на специалисти от Центъра по генетика и перинатална медицина на щата Орегон е еднозначен – в 95% от случаите получените изчисления са грешни, тъй като се приема, че изчисленията трябва да се правят от настъпването на овулацията, т.е. от 14-ия ден на цикъла, а той много често се отклонява с 3-4 дни.

Освен това според учените има и други фактри като здравето на бъдещата майка и някои особености на бременността, които могат да изменят нейната продължителност. Например многоплодните бременности почти винаги са по-кратки с 1-2 седмици. Ако пък жената страда от хипертония или захарен диабет, раждането е с известно закъснение от предварително определение срок.

Американските специалисти смятат, че ранното фиксиране на датата на раждане може да доведе до сериозни негативни последици за бременната жена. Те са свързани както с ненавременното й приемане в болница (и свързаните с това финансови загуби), така и с психологическия стрес.

“През цялата си бременност жената се готви да роди в деня, който лекарите са посочили и когато това не стане, нейната психика много трудно приема факта, че нещо е било объркано. Затова ние смятаме, че определянето на предполагаемата дата на раждане не само не носи полезна информация, но напротив – вреди на здравето на жената. Разбира се, не е нужно специалистите да се отказват от своите изчисления, а да определят по-дълъг срок, например една седмица, в която е най-вероятно да бъде раждането”, посочват специалистите в своя статия от новия брой на Journal of the American Medical Association.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    психология    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.