zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха вариации на гените, определящи сърдечните заболявания



Откриха вариации на гените, определящи сърдечните заболявания

23 юли 2007, здраве.bg

Учени от Великобритания откриха 6-те най-разпространени вариации на гени, които обуславят развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Анализът на тези последователности може да предскаже, кои хората, които имат по-голяма склонност към тези заболявания.
Изследването, публикувано в новия брой на списание New Journal of Medicine, потвърждава наличието и вида на тези последователности.
Доктор Нилеш Самани, ръководител на групата, съобщава, че мутацията на няколко хромозоми повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, като всяко копие на мутациите повишава риска от развитие на заболяването с 20%, а наличието на две копия – с повече от 40%.
Именно това обяснява защо много хора страдат от сърдечно-съдови заболявания дори при липсата на рискови фактори като пушене, наднормено тегло, високо ниво на холестерол и артериално налягане, смятат учените.
Освен нови възможности за диагностиката, данните ще дадат възможност и за откриването на по-ефективни средства за лечение.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.