zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха технология за промяна на кръвната група



Създадоха технология за промяна на кръвната група

20 юли 2007, здраве.bg

Датски учени от Университета на Копенхаген откриха начин за промяна на кръвната група. Той позволява да се променят втора (А), трета (В) и четвърта (АВ) кръвни групи на първа (О), която може да се използва при преливането на кръв при почти всеки пациент (със същия резус фактор).
Технологията, в която се използват наскоро открити ферменти (ензими), ще помогне да се реши проблема с недостига на кръв за преливане.
”Тази технология е рентабилна и позволява кръвната група да се промени за 1 час при стайна температура”, заяви пред списание Nature Biotechnology професор Мартин Олсън от Lund University Hospital в Швеция, ръководител на екипа.
Преливането на кръв от неподходяща група застрашава живота на пациента. Кръвта А, В и АВ съдържа антитела, които могат да предизвикат негативна реакция в организма, ако тя се прелее на човек с друга група. “Нулевата” кръв не съдържа такива антитела и може да се прелива на всеки.
В процеса на своята работа учените са извършили опити с над 2500 различни бактерии и гъбички, за да открият тези, които биха могли да отстраняват антителата от червените кръвни телца (еритроцитите). Най-добри резултати са показали 2 от бактириите: Elizabethkingia meningosepticum и Bacterioides fragilis.
Преди прилагането на новата технология в практиката ще бъдат проведени необходимите клинични изпитания.
Експертите Джеф Даниелс и Стивън Уизър коментират в същия брой на Nature Biotechnology, че използването на ензими за промяна на кръвната група се предлага сравнително отдавна, но досега не са били открити такива, които могат ефективно да се справят с тази задача.
Новата технология все още не решава проблема с резус-фактора - кръвта с положителен резус-фактор съдържа антиген, предизвикващ в имунната система на човека реакция на отхвърляне, ако неговата кръвна група има отрицателен резус-фактор.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.