zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Човек не може да е и дебел и здрав



Наднорменото тегло вероятно е независим рисков фактор за здравето.

11 януари 2006, здраве.bg

Хората на средна възраст, които са с наднормено тегло, но имат нормални кръвно налягане и ниво на холестерола, се самозаблуждават, ако смятат, че са в добро здраве.
Изследователи от университета Northwestern са наблюдавали 17 643 пациенти в продължение на 30 години и са установили, че наднорменото тегло в средна възраст значително увеличава риска от смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания, дори при хора, които в началото на изследването са имали нормално кръвно и холестерол.
Изследването е публикувано в Journal of the American Medical Association.
Участници в проучването са били мъже и жени в средата на четиридесетте, които са били наблюдавани средно по 32 години. Учените са проследили смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания и диабет сред тях, както и хоспитализацията заради тези проблеми след 65-тата им година.
Общо са регистрирани 1594 смъртни случая, причинени от болести на сърцето, като при 31 от тях участниците са имали нормални нива на кръвно налягане и холестерол в началото на изследването. Резултатите показват, че при тези от изследваните, които са били с наднормено тегло, но с нормални показатели на кръвното налягане и холестерола, рискът от смърт е бил 43% по-голям, отколкото при участниците с нормално тегло.
“Мазната тъкан не е просто инертен склад – тя е динамичен орган, който произвежда хормони и химични агенти. Тези субстанции могат да увредят кръвоносните съдове, да увеличат риска от кръвоносни насядания и да причинят инсулинова резистентност, която предразполага към диабет – всичко това без да се повиши кръвното налягане или нивото на холестерола”, казват специалистите.
По тази причина учените определят наднорменото тегло като самостоятелен рисков фактор за редица заболявания.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.