zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пушенето води и до загуба на мускулна масаПушенето води и до загуба на мускулна маса

12 юли 2007, здраве.bg

Тютюнопушенето води не само до увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания и рак, но и до значителна загуба на мускулна маса особено с напредването на възрастта.
Тази загуба на мускулен обем и като следствие на сили води до по-бързо намаляване на общата физическа активност, показват резултатите от изследване, публикувани в новия брой на American Journal of Physiology.
В изследването са взели участие пациенти-доброволци на възраст 60 години. Те са били обединени в обща група според техните еднакви условия на живот и навици: всички те са приемали еднакво количество алкохол и са водели приблизително еднакъв начин на живот. Половина от групата е била представена от пушачи, които са пушили минимум 20 години по 20 цигари дневно, а останалата част – от непушачи.
За оценка на интензивността на обмена на мускулната тъкан на всички участници е бил използван интравенозен препарат, съдържащ белязана аминокиселина, която е навлизала в структурата на синтезираната белтъчина. Преди и след инфузията на всички участници са били взети образци от мускулната тъкан. Скоростта на синтез на белтъчината и мускулите е била пропорционална на общата мускулна маса.
Според получените данни се оказва, че в мускулите на пушачите синтезът на белтъчината е бил съществено по-бавен, отколкото в мускулите на непушачите.
Освен това, в мускулите на първите е била открита по-висока концентрация на вещества, които сами по себе си забавят растежа на мускулната маса.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.