zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тиквата e истинска съкровищница на полезни веществаТиквата e истинска съкровищница на полезни вещества

Тиквата се препоръчва при най-разнообразни състояния и заболявания и е популярно средство в народната медицина.

dieti.info

За произхода на тиквата няма единно мнение. Едни учени смятат за нейна родина Америка , а други - Китай, където тя е била култивирана в императорския двор.

Тиквата е много вкусен и полезен зеленчук, който съдържа голямо количество каротин (провитамин А) и други витамини. В меката част се съдържат големи количества витамин D, който засилва жизнената дейност и ускорява растежа на клетката.

Целулозата от тиквите се усвоява лесно дори от отслабналия организъм и затова ястията с тиква се препоръчват при лечебно и профилактично хранене.

Тъй като в нея има много медни и железни соли и фосфор, които влияят положително на съдържанието на кръвта, употребата на тиква се препоръчва като профилактика на малокръвието и атеросклерозата.

Тиквата е полезна и при заболявания на черния дроб и бъбреците. Тя отлично регулира храносмилането и благодарение на голямото си съдържание на пектин способства за извеждането на лошия холестерол от организма.

От органичните киселини в тиквата се съдържа предимно ябълкова киселина. В нея има достатъчно количество захарни вещества: глюкоза, фруктоза, захароза, Освен това тя съдържа минерални съединения и големи количества калций, фосфор, желязо, мед, флуор, цинк, а каротинът (витамин А), витамин С и витамините от група В влияят добре на функциите на червата. Тя е и добро диуретично средство.

Ястията с тиква се включват в менюто на болните от хепатит и холецистит, а също на хората с хронични колити и ентероколити в изострен стадий, със заболявания на сърдечно-съдовата система (хипертония, атеросклероза), с остри и хронични нефрити и пиелонефрити.

Тиквата се препоръчва и на бременните жени като средство против повръщане. По същата причина тя се употребява и против “морска болест”.

При лечение на бъбреците е препоръчително да се използва не меката част, а прясно изцеден сок от сурова тиква - да се пие по половин...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.