zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няма такова нещо като 100% защита от слънцето



Няма такова нещо като 100% защита от слънцето

ЕС забрани използването на някои фрази, когато става дума за слънцезащитни средства.

10 юли 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Това заяви комисарят по защита на потребителите Меглена Кунева, цитирана от Ройтерс. Тя предупреди потребителите за използването на такива рекламни съобщения и наложи забрана върху думите "слънце защитни" и "100% защита" за плажните продукти.
Такова етикиране е подвеждащо и допринася за хиляди смъртни случаи всяка година, предупреди комисарят по потребителите Меглена Кунева.
"Потребителите се нуждаят от ясна, акуратна информация за слънце предпазни продукти, за да направят те информиран избор", се казва още в изявлението й.
Според Центъра на изследване на рака във Великобритания, броят на случаите на заболявания от рак в страната се е увеличил повече от двойно от началото на 80-те години. Всяка година повече от 2000 смъртни случаи са причинени от рак на кожата.
Според новите правила, които влизат в сила от понеделник, етикетите ще включват също и ново UVA лого и стандартизирани термини като "слаба", "средна", "висока" и "много висока" защита.
UVA е термин, използван за ултравиолетова светлина, която причинява хронични състояния като остаряване на кожата и проблеми с имунната система.
UVB радиацията е причина за изгаряния, но наранява само горния пласт на кожата. Въпреки че и двата типа радиация са сред причинителите на рак на кожата, експертите смятат, че ролята на UVA е по-голяма.
Затова и според ЕК слънцепредпазните продукти , които имат само UVB защита могат да създадат фалшиво чувство за сигурност.
Тъй като за 2007 г. етикетите вече са отпечатани, около 20% от слънцепредпазните продукти на пазара ще отговарят на новите изисквания.
"Така че за момента потребителите трябва да четат етикетите много внимателно това лято", препоръча Кунева.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.