zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

1 милиард ще умрат заради цигарите през 21 в.



1 милиард ще умрат заради цигарите през 21 в.

Някои от сегашните мерки срещу тютюнопушенето се оказаха неефективни, признават от СЗО. (фото - sxc.hu)

Това е прогнозата на специалисти на СЗО, ако нещо не бъде променено.

3 юли 2007, здраве.bg

Приблизително 1 милиард души ще умрат през настоящия век в резултат на заболявания, свързани с цигарите, ако не бъдат взети допълнителни и по-ефективни мерки срещу тютюнопушенето. Това заяви на пресконференция вчера екип от експерти на Световната здравна организация (СЗО).
“Тютюнът е без съмнение вреден продукт – той убива половината от своите консуматори”, твърди Дъглас Бечър – ръководител на инициативата на СЗО “Без тютюн”.
“Всяка година тютюневите продукти убиват около 5,4 милиона души по света. Това е все едно на всеки час да катастрофира по един голям самолет”.
Въпреки засилените в последните години мерки срещу тютюнопушенето, според оценката на експертите през следващите 20 г. жертвите на тютюнопушенето ще достигнат 8,3 милиона годишно.
“Това прилича на епидемия, но нейното предотвратяване зависи изцяло от нас. Ако вземем още мерки и те се окажат ефективни, до 2050 г. можем да спасим живота на над 200 милиона души, много от тях ненавършили 20 г.”, смятат специалистите.
Според тях една от основните задачи трябва да стане борбата с контрабандата, която съставлява почти 11% от световната консумация на тютюневи изделия.
Наред с това те апелират да се засилят и сегашните мерки: да се увеличат още данъците върху цигарите, да се забрани изцяло и под всякаква форма рекламата им и да се оформят повече и по-големи зони, свободни от тютюнев дим.
Същевременно експертите на СЗО признават, че досегашните инициативи за създаване на вентилирани помещения с филтрация на въздуха, както и на специални зони за пушачи в сградите, са се провалили.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    нормативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.