zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хроничната умора – често срещано състояние особено в горещините



Хроничната умора – често срещано състояние особено в горещините

На практика тя много рядко се дължи на физически и психически натоварвания.

здраве.bg

На повечето хора е познато чувството за умора и недостиг на енергия. В горещото време такива случаи са по-чести, но дължат ли се пряко на високите температури?! Това състояние ни завладява понякога още сутринта, когато организмът би следвало да е отпочинал и приливът на нови сили изглежда логичен.

Важно е да се знае, че чувството за умора много рядко е резултат от непосредствени физически натоварвания или напрегнат работен ден. Тогава каква е причината за недостига на жизнени сили?

1. Организмът ви изпитва жажда.

Много често умората е свързана с обезводняването. Недостигът на влага намалява притока на кръв към важните органи и с това затруднява работата на целия организъм и предизвиквайки чувството за умора.

Как да определим дали получаваме достатъчно течност? Най-елементарният начин е по урината. Ако тя е прозрачна или светла на цвят, водата в организма е достатъчна. При всекидневното приемане на 1,5 литра и повече вода, обмяната на веществата се ускорява с около 30%.

2. На вашето тяло не му достигат въглехидрати.

Глюкозата, която се образува от въглехидратите е главното “гориво” за получаването на енергия. Когато употребявате прости въглехидрати – бял хляб, сладкарски изделия, шоколад и т.н., нивото на захар в кръвта рязко се повишава, а след това рязко се намалява. Този недостиг се получава и когато пропускате някое хранене. Ако организмът не получава достатъчно въглехидрати, неговата работа започва да се забавя и изпадате в “полусънено” състояние.

Въглехидратите трябва да съставят 50% от вашата храна, но те трябва да бъдат сложни: плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб. Интервалът между отделните хранения не трябва да превишава 5 часа.

3. Имате недостиг на някои жизнено необходими вещества.

Повечето хора и особено жените изпитват недостиг от магнезий – минералът, който подобрява работата на клетките и “икономисва” енергията на организма. При хронична умора се препоръчва всекидневното приемане на около 400 мг магнезий....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.