zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Британски учени са готови да кръстосат човешки и животински клетки



Британски учени са готови да кръстосат човешки и животински клетки

Опитите по кръстосване на човешки и животински клетки може да помогне при нелечими сега заболявания.

Те искат по-голяма свобода при провеждането на такива опити.

21 юни 2007, здраве.bg

Британската академия на науките обяви, че смята за необходимо правителството на страната да разреши създаването на хибридни ембриони, съдържащи човешки и животински клетки.
Според учените, това е необходимо за развитието на медицината и науката: “В този момент няма силна необходимост от създаването на хибриден ембрион чрез кръстосване на човешки и животински полови клетки. Но науката се развива толкова бързо, че в близкото бъдеще може да възникне подобна необходимост, смятат британските учени.
Такива опити не са забранени от законодателствата на САЩ и Великобритания. “Всички установени правила за провеждане на лабораторните изпитания се спазват строго и затова изследванията не представляват по-голям риск, отколкото работата с обикновени клетки”, заявява Мартин Бобров, ръководител на колегията по взимане на решения на британския фонд Wellcome Trust. Той отбеляза, че такива ембриони никога няма да бъдат имплантирани в тялото на жена или животно, съобщава Reuters.
Хибридните ембриони могат да бъдат създадени в две комбинации: животинската яйцеклетката съдържа генетична информация за човека и човешкият ембрион съдържа генетична информация за животно.
Според законодателството, учените, получили лиценз от Националния комитет по изкуствено оплождане на човека и развитие на ембриологията във Великобритания, имат право да работят с човешки ембрион в продължение на 14 дни след неговото получаване.
Желанието на учените да клонират е голямо. Главната причина за това според тях е възможността за получаване на стволови клетки с помощта на които може да се отгледа всякаква клетка или тъкан, а това открива големи възможности при неизлечими в момента заболявания като диабет и болестта на Паркинсон.
Във Великобритания изследванията на стволовите клетки активно се поддържат и спонсорират от държавата, докато в САЩ парите за тези изследвания се отделят от федералния бюджет и се контролират лично от Конгреса и президента, който нееднократно се е изказвал против тези опити.(а)
...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.