zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сънят над 8 часа най-често е вреден за здравето



Сънят над 8 часа най-често е вреден за здравето

Има заболявания, които са пряко свързани със съня, смятат учени

Хъркането увеличава 2 пъти риска от инсулт.

здраве.bg

Хората, които обичат да поспиват повече, както и хъркащите са основната рискова група за възникването на инсулт. Това е становището на американски изследователи от университета “Бъфало”, според които в преобладаващото количество случаи сънят повече от 8 часа и периодичният сън през деня може силно да влоши здравето.

Учените са си поставили за крайна цел да установят кои заболявания при човека са свързани пряко със структурата на съня.

Експертите съветват хората, които спят дълго, и през деня се чувстват сънливи, незабавно да се обърнат за консултация към специалист.

Според тях хъркането увеличава два пъти риска от инсулт. Тази зависимост е открита отдавна, но до момента никога не бе представена количествено.

Същевременно данните от новото изследване потвърждават връзката между хъркането и вероятността от инсулт: “Хората, които спят повече от 8 часа са с 9% по-висок риск от инсулт в сравнение с тези, които спят по-малко. Рискът се увеличава с 10% и при тези, които спят през деня”.

Освен това, сънливостта през деня, дългият сън и хъркането могат да бъдат причина и за нощно апное – състояние, когато дишането спира за определен период от време. Обикновено то се повтаря няколко пъти през нощта. Това явление никога не се наблюдава при здравите хора, съобщават учените в статия, публикувана в новия брой на Journal of the American Medical Association.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.