zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-добрите средства за утоляване на жаждата в горещините



Най-добрите средства за утоляване на жаждата в горещините

В летните горещини тялото ни отделя до 4 л вода на денонощиe. (снимка - sxc.hu)

здраве.bg

Ако обичайно организмът на човека изпарява 2-2,5 литра влага за едно денонощие, то в горещините или при големи физически натоварвания това количество достига до 4 литра за 24 часа. Учените са пресметнали, че при 1 л загуба на течност започва да ни мъчи жажда, при 2 л намалява умствената дейност, при 3 л започва виене на свят, а при 4 л. са възможни сърдечни пристъпи или дори загуба на съзнанието.

1/3 от недостига на влага може да се компенсира от хляба, супите, плодовете и зеленчуци, но 2/3 трябва да дойде от течностите.
Предлагаме ви повече информация за способността на различни видове напитки да утоляват жаждата. Те са оценени по петобалната скала.

Чай (5 точки)
Според специалистите това е най-доброто средство за утоляване на жаждата без значение дали той е топъл или студен. Зеленият чай съдържа витамин Р, който влияе положително на функцията на кръвоносните съдове.
Черният чай, заради съдържанието си на кофеин, тонизира още по-добре. Зеленият съдържа прости флавоноиди (усвояват се по-бързо), а черният – комплексни, които се смятат за отлично профилактично средство срещу рак и сърдечно-съдови заболявания.
Тайна: Горещият зелен чай е способен да защити кожата от ултравиолетовите лъчи - 4 чаши дневно и резултатът е налице.
Не се препоръчва: пиенето на повече от 8 чаши чай дневно.

Вода (4 точки)
Безспорно това е най-разпространената напитка. По способност за утоляване на жаждата, заради голямото си количество соли и биологически активни вещества, минералната вода заема второ място след чая. Тя освежава, стимулира апетита и премахва умората.
Ако нямате гастрит или язва на стомаха, можете да пиете газирана вода - въглеродната киселина, попадайки в устата, предизвиква силно отделяне на слюнка и така допълнително занижава усещането за жажда.
Тайна: Добавете парченце лимон или няколко кисели боровинки във водата и по този начин още по-лесно ще победите “врага”.
Не се препоръчва: пиенето на вода от чешмата, а...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.