zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зимата често действа потискащо



Зимата често действа потискащо

Сезонното емоционално разстройство е едно често срещано, но недостатъчно изследвано състояние.

здраве.bg

За повече от 6% от населението снега, снежният човек и пързалянето не поставят началото на зимна приказка, а на мрачно настроение, което може да се оправи само с идването на пролетта.

Сезонното емоционално разстройство (СЕР) е форма на клинична депресия с атипични симптоми - увеличено чувство на умора, увеличен апетит, раздразнителност, чувство за безнадеждност, сънливост и липса на интерес при вършене на ежедневните дейности. Симптомите се обострят през декември, продължават до късна пролет, избледняват през лятото и се завръщат отново през зимата.

Сезонната депресия се различава от типичната депресия по това, че зависи от календара. Също така – за разлика от стандартната форма – пациентите със СЕР не проявяват склонност към самоубийство и се летаргични, а не неспокойни.
Това състояние засяга предимно млади хора и жени в детеродна възраст, въпреки че не е ясно защо.

Жените със СЕР са повече от мъжете със СЕР в съотношение 4:1. СЕР рядко се проявява при жени в климактериум, което дава основание на специалистите да смятат, че хормоналната промяна играе роля в патофизиологията.

Въпреки че лекарите имат разбиране за особеностите на СЕР, все още малко се знае как и защо тези особености се проявяват.
“Биологията все още е твърде непозната”, казва д-р Дъглас Якобс, професор по клинична психиатрия в Харвард. Той споделя водещата теория по проблема, според която намаляването на слънчевата светлина през зимата, вероятно засяга невротрансмитерите мелатонин и серотонин.

Липсата на слънчева светлина намалява нивото на серотонина и увеличава нивото на мелатонина. Увеличеното ниво на мелатонина влияе на цикъла на съня, а намаления серотонин допринася за депресивните симптоми.

Пациентите със СЕР не само реагират на липсата на слънчева светлина, но не се повлияват от изкуствената светлина в домовете и офисите им.
Лечението на СЕР включва светлинна терапия, при която светлината е десетки пъти по-ярка, отколкото в битови условия. Тази терапия е...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.