zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Броят на болните от Алцхаймер ще надмине 100 млн. през 2050 г.



Броят на болните от Алцхаймер ще надмине 100 млн. през 2050 г.

Това означава 4 пъти повече отколкото са те сега, предупреждават учени.

15 юни 2007, здраве.bg

Към момента в света има около 26 милиона страдащи от болестта на Алцхаймер. През следващите 40 години тяхното количество ще нарасне 4 пъти и към 2050 г. те ще бъдат около 106 милиона, прогнозират учени от университета “Джон Хопкинс” в Балтимор, САЩ.

“Към 2050 година един на 85 души по целия свят ще страда от болестта на Алцхаймер. Но ако се предприемат съвременни ефективни мерки за терапия, развитието на болестта може да се забави, а количеството на болните да се намали”, смята Рон Брукмейер, ръководител на изследването, цитиран от Journal of Neuroscience.

Специалистите предупреждават, че най-голям ръст на заболеваемостта ще бъде отбелязан в Азия, където в настоящия момент живеят около 48% от всички болни. Към 2050 г. броят на болните там ще се увеличи от 12,65 милиона, т.е. ще бъде около 59% от всички случаи.

Заболяването трудно се диагностицира, докато не настъпи фазата на средната тежест, в която то много бързо прогресира и води до пълна загуба на паметта. В повечето случаи болните не са в състояние да полагат дори елементарни грижи за себе си.

“За диагностика на болестта през близките 5 години трябва да се появи средство, което да позволява провеждането на тестове за откриването на тази болест в ранна фаза, ако искаме нашата прогноза да не се сбъдне”, твърдят американските учени.

Схемата за оценка в момента включва изучаване на когнитивните способности, физически преглед и изследване историята на заболяването. Тестът е точен до 87%.

Някои учени използват и методите на рентгеновата диагностика, в частност ядрено-магнитния резонанс и позитронно емисионната томография, които изследват интензивността на кръвотока в отделните области на мозъка.

Според Крис Давазкоз от университета “Пенсилвания”, промените в структурата на главния мозък и неговото кръвообращение се извършват дълго преди клиничните прояви на заболяването.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.