zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамин D намалява риска от някои видове рак с до 60%Витамин D намалява риска от някои видове рак с до 60%

Има подобни данни и за витамин Е и селена.

здраве.bg

Витамин D може да намали риска от поява на определени видове рак с до 60%. Резултатите от ново изследване показват, че той следва да се употребява в по-големи дози в сравнение с общоприетите досега, но точна профилактична доза все още не може да бъде посочена.

“Резултатите от нашата работа имат голямо значение за здравето на
хората. Редките методи на профилактика могат да покажат висока ефективност”, заявява ръководителят на научния екип от университета на Калифорния в Сан Диего Седрик Гарланд.

Изследването има достатъчно висока достоверност, но според други специалисти новите данни все пак се нуждаят от проверка и потвърждение.

Първоначално изследването е било планирано като опит да се открие връзката между състоянието на костната тъкан и приемането на различни видове и форми на витамин D.

Този витамин се образува в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. В изследването е била приложена формата на витамин D, известна като D3 или холекалциферол.
Специалистите предупреждават, че доста мултивитаминни комплекси съдържат по-слабата форма на витамина - D2, докато D3 може да се използва и като самостоятелна хранителна добавка.

Предходни изследвания недвусмислено са доказали важната роля на витамина в процеса на растежа и развитието на клетките, а това е в основата на всеки раков процес.

Новото изследване се явява естествено продължение на предишни проучвания за ефективността на някои витамини и микроелементи при предпазване от различни видове рак.
Така например е установено, че селенът и витамин Е са ефективни в профилактиката на рака на простатата.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.