zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нискокалоричната диета – някои митове и фактиНискокалоричната диета – някои митове и факти

Дори спазвана дълго време, тя не намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

dieti.info
четете още в dieti.info


Нискокалоричната диета, спазвана дори и в продължение на 8 години, не повлиява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, колоректален рак и рак на гърдата при възрастните жени. Това показват данните от изследването Women’s Health Initiative Dietary Modification, проведено в САЩ.

В него са взели участие 48 835 жени (на средна възраст 62 години), които са били разделени на две групи: контролна група за сравнение и група, която е намалила употребата на мазнини до 20% и е увеличила употребата на зеленчуци, плодове и житни култури (до 5-6 порции всеки ден).

През първата година от изследването жените от втората група са посетили 18 занятия по здравословно хранене, а след това по още 4 през всяка следваща година.

На 6-та година от наблюдението те са намалили употребата на мазнини до 8,2%, а употребата на плодове, зеленчуци и житни култури е била увеличена само на 1,1 и 0,5 порции дневно.
Резултатите показват, че нивото на холестерола на липропротеините с ниска плътност при тези жени се е намалило с 3,55мг/дл, артериалното налягане – с 0,31 мм.

Броят на жените, прекарали инсулт и сърдечно-съдови заболявания през тези 8 години, е бил почти еднакъв с контролната група.
При 3,4% от жените със сърдечно-съдова патология, регистрирана преди началото на изследването, нискокалоричната диета се е асоциирала с по-висок риск от повторни сърдечно-съдови събития.

Нискокалоричната диета може да се смята за такава условно, защото тя е довела до намаляване на теглото на жените от втората група само с 0,4 кг в сравнение с първата, съобщава списание Prevention.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.