zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Само 4% от жените у нас ползват контрацептивиСамо 4% от жените у нас ползват контрацептиви

Оралните контрацептиви намаляват с пъти риска от заболявания на репродуктивната женска система.

Сред тях все още битуват остарели разбирания, показва изследване.

13 юни 2007, actualno.com
още новини от actualno.com


Едва 4 на сто от българките използват орални контрацептиви, което е изключително нисък процент сравнено с други страни от ЕС.
26% от жените в Швеция се доверяват на хапчетата срещу забременяване, 40 на сто са те в Германия, 30% - в Англия и 60% са в Холандия.
Това съобщи д-р Георги Коларов от медицински център "Майчин дом", който представи данните от национално представително проучване за употребата на орални контрацептиви, извършено от агенция "Прагматика".
Изследването е направено през 2006 г., обхваща около 800 жени на възраст от 18 до 40 години в цялата страна и над 200 гинеколози.
Оралните контрацептиви намаляват с пъти риска от заболявания на репродуктивната женска система, обясни д-р Елиян Рачев от Българското дружество по акушерство и гинекология.
След 4-годишна употреба е доказано, че рискът от рак на маточната лигавица намалява с 60 на сто, а след едногодишно - с 20%. 10 пъти се намалява рискът от образуване на кисти на яйчниците с употребата на хапчета.
Абортите в България са годишно около 67 000 и голяма част от тях могат да бъдат избегнати, ако повече жени ползват хапчета против забременяване, обясни д-р Рачев.
Две са основните причини за изписване на този вид медикаменти. 41 на сто от случаите са за лечение, а 49% - за предпазване от забременяване.
Трябва да се повиши информираността относно използване на оралните контрацептиви, тъй като изследването показва, че 33% от запитаните са посочили, че за пръв път са ги използвали на възраст от 13 до 19 години, обясни д-р Коларов.
53% са посочили, че за пръв път са ползвали хапчета на възраст от 20 до 26 години.
Близо 50 на сто смятат, че оралните контрацептиви нямат отрицателни ефекти, а 29% са посочили като негативен ефект от употребата им, че има повишаване на теглото.
Д-р Коларов обясни, че все още на пазара има по-стари медикаменти, които имат този отрицателен ефект. Той припомни, че са минали близо 50 години от първата поява на хапчета срещу забременяване и препоръча да се ползват...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    секс и здраве    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.