zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравното министерство разпространява указания за предпазване от птичи грип



София, 10 януари 2006, здраве.bg
още за наредбата на МЗ


Министерството на здравеопазването изработи указания към населението за предпазване от заразяване в случай на разпространение у нас на силно патогенния птичи грипен вирус подтип А (Н5N1). Те бяха одобрени от Кризисния щаб за посрещане на евентуална грипна пандемия на заседанието му в понеделник, 9 януари.
Указанията ще бъдат разпространени сред населението чрез регионалните инспекции за контрол и опазване на общественото здраве, личните лекари, кметовете, както и с помощта на медиите. Ще бъдат издадени и разпространени листовки с указанията за действие.
През септември миналата година МЗ издаде такива указания за гражданите, пътуващи в страни с разпространение на птичи грип.

Основна информация:
Птичият грипен вирус А (Н5N1) причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици, но може да се разпространи и сред домашните птици, напр. кокошки, патици и др.
Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си и те интензивно се разпространяват сред възприемчивите здрави птици.
В редки засега случаи вирусът може да предизвика заболяване и при хора, имали директен контакт с болни птици .
Източник на зараза за човека са птиците – домашни (кокошки, патици) и диви (главно водоплаващи – патици и гъски). Патиците могат да бъдат източник на инфекция дори и когато са напълно здрави.
Инфекцията с вирус А (Н5N1) при хора може да причини тежко заболяване и смърт. Засега все още няма ваксина за предпазване на хората от този вирус.

Хората се заразяват при:
- директен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти, напр. свързани с грижи за домашни птици;
при контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности;
- при контакт със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.
Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко при директно попадане на пръски, съдържащи вирус, върху...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.